2e ronde: Kroniek van een niet onverwachte nederlaag

Zonder de GM's Werle en Ernst, die Bundesligaverplichtingen hadden, en zonder de inspirerende aanwezigheid van Dr MJR Witwijntje, was van te voren duidelijk dat het een zware middag zou worden. De strategie was dit keer: drie overwinningen met wit en verder minimaal 4 remises. Het eerste deel ging nog wel aardig, maar het tweede deel lukt voor geen meter. Opvallend was dat er slechts 1 partij meer dan 40 zetten telde. Voor de rest veel kurzpartien, die resulteerden in een terechte 3-7 nederlaag.
Meest evenwichtige partij van de dag was ongetwijfeld Joop Houtman - Michiel Bosman. Al snel was de muziek er uit en de remise een feit. Verder veel misverstand. Bart Beijer werd zoals verwacht uit de opening weggetikt (en hoopt nooit meer mee te hoeven spelen). Roel Donker kwam de verwikkelingen in het middenspel niet te boven. Iozefina Paulet kwam er vanuit de opening niet aan te pas. Arjan Dijkstra beleefde weinig plezier aan zijn debuut en stortte rond de 17e zet ineen. Joost Wempe dacht zich wellicht op te maken voor een moeizame verdediging en greep toen pardoes mis. En Erik Hoeksema tenslotte werd 'ge-elijnd'; de witte stukken hadden daar vrij spel, hetgeen Erik deed verzuchten: 'wat kan een mens toch slecht spelen'. Veel teamgenoten konden het daar mee eens zijn. Uiteraard moet gezegd dat deze malheur door de Leidenaren vakkundig werd uitgelokt en op de overwinning van LSG is dan ook niets af te dingen.
Laten we positief afronden. Daan Brandenburg revancheerde zich voor de nederlaag tegen Apeldoorn en speelde in een prima partij Rudy van Wessel met een stukoffer van de mat. Speculatiever leek het stukoffer van Alexander van Pelt, maar het was helemaal correct, aldus Alexander die daarmee de topscorerspositie pakte. Milan Mostertman tenslotte leek met een pion meer lange tijd op weg naar een overwinning, maar dat zat er in elk geval in het uiteindelijke toreneindspel niet meer in. Niettemin, twee remises tegen IM's is niet mis.

Voor de partijen, klik op PJ (java) of PP (pgn). En zie hier de stand.

Groningen - LSG    3 - 7

1 Erik Hoeksema Mark van der Werf 0-1
2 Daan Brandenburg Rudy van Wessel 1-0
3 Joost Wempe Edwin van Haastert 0-1
4 Milan Mostertman Eelke Wiersma -
5 Roel Donker  Ivo Wantola 0-1
6 Joop Houtman  Michiel Bosman -
7 Arjan Dijkstra Jan-Willem de Jong 0-1
8 Iozefina Paulet Raoul van Ketel 0-1
9 Bart Beijer Martin Roobol 0-1
10 Alexander van Pelt Arthur Pijpers 1-0

 

Website van het 1e team 
van Schaakclub Groningen

Seizoen 2010-2011
sponsoren
     
 

BedrijvendonateursSamenwerking

Webhosting
Steun ons team en vraag uw domeinnaam aan via deze link